Zijn zwarte kleding, gladde kapsel, designerbril, sikje en Rotterdamse tongval vormen het handelsmerk van dichter, schrijver en performer J.A. (Jules) Deelder. Wie deze slagvaardige en alerte entertainer in huis haalt, verzekert zich van verbaal vuurwerk.

Oeuvre
Jules Deelder wordt in de barre winter van 1944 op 1945 geboren in het grotendeels verwoeste Rotterdam, waar hij naar eigen zeggen een gelukkige jeugd beleeft. Na de middelbare school studeert Deelder enkele jaren voor de akte Nederlands. In 1963 debuteert hij in een literair tijdschrift met het gedicht ‘Leert Uw vogels kennen’. Simon Vinkenoog nodigt hem in 1966 uit voor een optreden tijdens ‘Poëzie in Carré’. Zijn debuutbundel Gloria Satoria verschijnt in 1969. Daarna volgen diverse dichtbundels en korte verhalen. Maar ook voor andere literaire genres schrikt Deelder niet terug. In 1988 krijgt hij de Anna Blaman Prijs voor zijn gehele oeuvre en in 2005 ontvangt hij de Tollens Prijs.

Nachtburgemeester
In de jaren negentig van de twintigste eeuw treedt Jules Deelder vaak op met zanger Herman Brood en collega-dichter Bart Chabot. Hij brengt diverse theatershows op de planken en heeft ook enige tijd een eigen talkshow bij Omroep Veronica. In het Rotterdamse uitgaansleven verwerft hij de bijnaam ‘De Nachtburgemeester van Rotterdam’. Naast dichter en schrijver is Deelder een performer, (jazz-)drummer, en fervent supporter van de voetbalclub Sparta. Zijn passie voor jazz brengt een encyclopedische kennis over deze muziekstijl voort. Op cd’s brengt hij de beste jazznummers uit zijn persoonlijke collectie bijeen.

Jules Deelder omschrijft zichzelf als een ‘aucteur’, een auteur die gelezen, gezien en gehoord moet worden.

Biografie © Quality Bookings – Almere

Jules Deelder spreekt graag over:

Jules Deelder boeken

Vraag nu een vrijblijvende offerte aan voor informatie over prijzen, beschikbaarheid of het inhuren van Jules Deelder. Ook voor alle andere vragen kun je contact met ons opnemen. We reageren altijd binnen 24 uur!

036 - 848 11 21