Gerd-Jan Poortman is een professioneel zeiler die diverse malen deelnam aan de legendarische zeezeilwedstrijd Volvo Ocean Race. Als spreker vergelijkt hij alle gevaren, uitdagingen en de teamspirit van het leven op zee, met het werken binnen organisaties en bedrijven. Hij heeft het onder andere over risico management, motivatie, innovatie, teamwork, gezondheid en veiligheid.

Nederlands Kampioen
Al op zijn zesde begon Poortman met zeilen. Hij deed dit in de Optimist, een eenmanszeilboot voor de jeugd. Al snel werd hij een van de beste zeilers van zijn lichting en ging hij steeds meer wedstrijden winnen. In de Cadet werd Poortman twee keer Nederlands Kampioen en in 1991 deed hij mee aan het wereldkampioenschap in Argentinië.

In 1999 begon zijn professionele zeilcarrière aan boord van de Sydney 40, gevaren door schipper Jochem Visser. Hiermee boekte Poortman direct succes en won de Admiral’s Cup.

Vervolgens werd Poortman in 2003 Europees kampioen in de Swan. In 2005 werd hij in hetzelfde vaartuig wereldkampioen.

Volvo Ocean Race
In 2005-2006 debuteerde Poortman in de Volvo Ocean Race, een zeilwedstrijd om de wereld die elke drie jaar wordt gehouden. Aan boord van het jacht ABN Amro II was hij voordekker. Tijdens de eerste drie etappes voer hij mee op het zeiljacht, maar in de derde race kwam hij ernstig ten val en ontwrichtte zijn heup. Na het tragische overlijden van het overboord geslagen teamlid Hans Horrevoets, was Poortman weer voldoende hersteld en nam wederom plaats in het team. De ABN Amro II werd dat jaar vierde in het eindklassement en vestigde een record door in 24 uur 563 zeemijl af te leggen.

In 2008 nam Poortman deel aan de iShares Cup met de catamaran Extreme 40 in het Team Volvo Ocean Race, waar ook Arend van Bergeijk en Simeon Tienpont deel van uitmaakte.

Hetzelfde jaar nam hij opnieuw deel aan de Volvo Ocean Race, ditmaal aan boord van het team Delta Lloyd. Het jacht eindigde in het eindklassement op de zevende plek.

Een jaar later deed Poortman mee aan de Fastnet Race aan boord van de Exlectic en in 2010 won de zeiler de IRC-1-klasse in de North Sea Regatta. Ditmaal aan boord van de Who’s NeXt.

Samen met Bouwe Bekking en Gideon Messing ging hij zich vervolgens inzetten voor een nieuwe Nederlandse afvaardiging in de Volvo Ocean Race. Na een succesvolle campagne lukte dit. In 2014-2015 vaart Poortman zelf mee aan boord van de Team Brunel.

Wilt u Gerd-Jan Poortman boeken als spreker? Neem dan contact met ons op.

 

Biografie © Quality Bookings – Almere

Gerd-Jan Poortman spreekt graag over:

Gerd-Jan Poortman boeken

Vraag nu een vrijblijvende offerte aan voor informatie over prijzen, beschikbaarheid of het inhuren van Gerd-Jan Poortman. Ook voor alle andere vragen kun je contact met ons opnemen. We reageren altijd binnen 24 uur!

036 - 848 11 21