Info & boekingen
Spreker Dieuwertje Kuijpers - onderzoeksjournalist- politicoloog Copyright foto: Bianca Toeps

Dieuwertje Kuijpers onderzoeksjournalist- politicoloog

Dieuwertje Kuijpers als spreker boeken

Dieuwertje Kuijpers (1984) komt uit het lelijkste havendorp met stadsrechten: Beverwijk. Naast kenmerkende tongval heeft zij hier een surfplank en een natuurlijke nieuwsgierigheid aan overgehouden.

Prijsindicatie
tot € 1.000
Onderwerpen
Te boeken als
Talen
Nederlands
 • Snel contact met Dieuwertje Kuijpers
 • Binnen 24 uur een vrijblijvende offerte
 • Scherpe marktconforme prijzen
 • Meer dan 17 jaar ervaring
 • Begeleiding tot na het evenement
 • Boekingsgarantie via CLC-VECTA

Video met Dieuwertje Kuijpers

Meer informatie & boekingen

Dieuwertje Kuijpers (1984) komt uit het lelijkste havendorp met stadsrechten: Beverwijk. Naast kenmerkende tongval heeft zij hier een surfplank en een natuurlijke nieuwsgierigheid aan overgehouden. Na het lezen van Machiavelli aan de Universiteit van Udine (Italie) bleek haar liefde voor politicologie groter dan die voor de Italiaanse taal. Terug in Nederland ging daarom het roer om. Aan de Universiteit Leiden studeerde zij in 2009 (cum laude) af met een afstudeerscriptie over de effectiviteit van internationale militaire operaties. Om te kijken of er ‘in het echt’ ook iets overeind bleef staan van alle beleidsnota’s, papers en artikelen, liep ze voor haar scriptie enige tijd mee met Nederlandse troepen in Bosnie. De bevinding dat dit twee werelden op zichzelf zijn, zorgde meteen voor een volgende uitdaging: kijken hoe de Haagse worst wordt gemaakt.

Makkerlijk gezegd dan in crisistijd gedaan, dus hielt zij zich enkele jaren zoet door te werken achter de bar en bij de vrijwillige brandweer. ‘De aanhouder wint’, drukte haar mentor meermaals op het hart, en deze koppige tactiek bleek inderdaad te werken. Honderden sollicitatiebrieven en twee jaar later kon ze aan de slag bij het wetenschappelijk bureau van de VVD (Teldersstichting). Na drie jaar verruilde zij de Haagse politiek voor de politieke wetenschap en promoveerde in 2018 aan de Vrije Universiteit met een onderzoek naar hoe democratische regeringen omgaan met militaire verliezen (en risico’s inschatten). Omdat dit onderwerp een veel rijkere onderzoekstraditie kent aan de overkant van de plas, werd een deel van het promotieonderzoek gedaan aan Georgetown University in Washington D.C. Haar bevindingen zijn gepubliceerd in diverse internationale wetenschappelijk (peer reviewed) tijdschriften, maar ook gewoon te lezen in normale mensen taal: in 2019 kwam de populair-wetenschappelijke versie van haar proefschrift, ‘Anders is al dit werk voor niets geweest’, uit.

Ze schrijft momenteel over alles wat los en vast zit aan defensie en (inter)nationale politiek voor diverse media zoals De Groene Amsterdammer, Nieuwe Revu, en Follow the Money. Daarnaast geeft zij als docent ook les in internationale betrekkingen (momenteel aan de Radboud Universiteit).

Want hoe meer mensen weten hoe razend interessant haar vakgebied is, des te beter.

Anne Rook
 • Snel contact met Dieuwertje Kuijpers
 • Binnen 24 uur een vrijblijvende offerte
 • Scherpe marktconforme prijzen
 • Meer dan 17 jaar ervaring
 • Begeleiding tot na het evenement
 • Boekingsgarantie via CLC-VECTA
Bekijk alle sprekers