Snowboardster Bibian Mentel is zesvoudig Nederlands kampioen op de onderdelen halfpipe en snowboardcross. Met een prothese is zij opnieuw Nederlands kampioen snowboardcross geworden. Bibian verzorgt clinics en presentaties over onderwerpen als omgaan met tegenslagen en het bereiken van doelen.

Snowboarden

Terwijl ze nog rechten studeert in Amsterdam begint Bibian Mentel in 1993 met snowboarden. Zij wordt zo gegrepen door de sport dat zij zich er volledig op gaat concentreren en uiteindelijk ook haar rechtenstudie ervoor opgeeft. In 1996 doet Bibian mee aan haar eerste wereldbekerwedstrijd. In december 1999 komt Bibian tijdens de voorbereiding van een wereldbekerwedstrijd in het Amerikaanse Breckenridge ten val. Haar enkelbanden scheuren in, maar na zes weken trainen mag ze ondanks een opgezwollen enkel weer snowboarden en het seizoen afmaken. Na enige tijd wordt echter een kwaadaardige tumor in haar been vastgesteld. Nadat de tumor operatief is verwijderd, richt Bibian zich weer volledig op haar kwalificatie voor de Olympische Winterspelen 2002 in Salt Lake City. Op het moment dat zij de training wil hervatten, blijkt echter dat de tumor is teruggekeerd. Bovendien is deze doorgedrongen tot in het botvlies, met uitzaaiingen via haar bloed. Hierop komt Bibian voor een moeilijke keuze te staan: Doorgaan met de behandeling met alle risico’s van dien, of haar been laten amputeren. Haar gezondheid geeft de doorslag en zij kiest voor amputatie.

Paralympics

Vier maanden na de amputatie van haar been, staat Bibian Mentel voor het eerst weer op een snowboard. Nog enkele maanden later weet zij het Nederlands kampioenschap snowboardcross op haar naam te schrijven en in 2004 wordt zij tweede op de halfpipe. In 2004 studeert Bibian af aan de Randstad Topsport Academie voor de opleiding Commerciële Economie.  Verder geeft ze les op een wakeboardschool in Loosdrecht. In 2013 voltooit Bibian bovendien een opleiding aan het Johan Cruyff Institute. In 2013 kwalificeert zij zich voor de Paralympische Winterspelen 2014 in het Russische Sotsji. Bij de openingsceremonie in Sotsji draagt Bibian de Nederlandse vlag, en op het onderdeel Snowboardcross wint zij een gouden medaille.

Voor informatie over de beschikbaarheid en mogelijkheden van Bibian Mentel kunt u contact opnemen met ons boekingsbureau.

 

© Quality Bookings – Almere

 

 

Bibian Mentel spreekt graag over:

Bibian Mentel boeken

Vraag nu een vrijblijvende offerte aan voor informatie over prijzen, beschikbaarheid of het inhuren van Bibian Mentel. Ook voor alle andere vragen kun je contact met ons opnemen. We reageren altijd binnen 24 uur!

036 - 848 11 21