Zaak tegen journalist Stegeman uitgesteld

24 maart 2011, door trendwerk

AMSTERDAM – Het gerechtshof in Amsterdam heeft woensdag besloten het hoger beroep tegen SBS-verslaggever Alberto Stegeman (40) uit te stellen. 
 
De officier van justitie zei tijd nodig te hebben om opnieuw naar de zaak te kijken, nadat Stegeman tijdens de zitting voor het eerst ongecensureerde beelden had laten zien van een undercoverreportage.

Stegeman is in april vorig jaar veroordeeld tot een boete van 1740 euro voor het vervalsen van een KLM-pas en voor het betreden van verboden terreinen bij Schiphol en Schiphol-Oost. De verslaggever maakte een reportage over de in zijn ogen gebrekkige beveiliging bij Schiphol-Oost.

Volgens het Openbaar Ministerie betrad Stegeman de verboden terreinen altijd met een KLM-medewerker, maar volgens hem zelf is hij ook alleen met een collega naar binnen geweest. De journalist liet beelden zien waarop het gezicht van de vermeende collega ditmaal niet was vervaagd.

Kofferbak

Stegeman passeerde eind 2008 de beveiliging op Schiphol-Oost in de kofferbak van een auto. Op die manier kwam hij bij het regeringstoestel KBX, dat in een hangar stond. De vermeende collega bestuurde de auto. Hij kon met een vervalste pas het terrein oprijden.

Stegeman presenteerde zijn bevindingen in een uitzending van zijn tv-programma Undercover in Nederland. Hij wilde aantonen dat iedereen die dat wil, op de verboden terreinen kan komen.

Te ver

De rechtbank op Schiphol oordeelde vorig jaar dat Stegeman te ver was gegaan door het plegen van strafbare feiten. Volgens de rechters had hij minder vergaande middelen kunnen gebruiken om zijn punt te maken.

Ze namen hem vooral kwalijk dat hij gebruik had gemaakt van een pas van een KLM-medewerker, die hierdoor zijn baan is kwijtgeraakt.

De volgende zitting is gepland voor 8 april.

© ANP