Trijntje: Je krijgt gewoon mijn ‘flavour’

12 mei 2015, door Otto de Vries

Trijntje Oosterhuis werkte voor haar nieuwe album opnieuw samen met collega Anouk en de producers van haar vorige plaat. Misschien juist wel daardoor is Walk Along een echte Trijntje geworden. “Nu we langer samenwerken, voelen ze mijn stijl nog beter aan.”

“Dit album staat zo dicht bij mij”, vertelt de zangeres. “Dicht bij wat mij heeft geïnspireerd en waardoor ik de zangeres ben geworden die ik nu ben. Hoe de liedjes zijn geschreven, hoe het is geproduceerd en hoe de koortjes zijn opgenomen: het is allemaal mijn fingerprint.”

Haar vorige album, Wrecks We Adore uit 2012, ging ook al die richting op, zegt Trijntje nu. “Het team dat die plaat produceerde, kende mijn stem toen minder goed. Nu weten de producers nog beter waar ik vandaan kom en waar ik toe in staat ben. Dat hebben ze weten te vertalen in de muziek, in de productie.”
Soort magic
Knap vindt ze dat. “Ik weet hoe ik me voel, maar dan moet een ander dat ook maar weten te vertalen. Het is een soort praten zonder woorden, non-verbale communicatie. Ze hebben begrepen waar ik zit en dat geuit in de muziek. Niet alleen producers Tore Johansson en Martin Gjerstad, maar ook Anouk. Er is geen vergadering aan dit album voorafgegaan; we hebben het gewoon gemaakt.”

Werken met Anouk noemt ze ‘heel relaxed’. “We hoeven er niet lang over te praten, we voelen elkaar aan. Het is een soort magic, dat heb je niet bij iedereen. Zij zou deze plaat met niemand anders kunnen maken en ook zelf niet zo kunnen en willen maken. Walk Along is echt het resultaat van onze combinatie en chemie en daardoor krijgt het iets authentieks. Dat moet je koesteren.”

Veel te eigenwijs
Met Walk Along levert Trijntje naar eigen zeggen een ‘frisse pop-soulplaat’ af, waarop ze ‘weer een andere kant’ van zichzelf laat zien. Toch blijft het een echte Trijntje. “Ik heb bij elke plaat een compromisloos gevoel, met welke producers of songwriters ik ook werk. Je kunt elkaar hooguit versterken, maar het is niet zo dat ik ga meebuigen. Daar ben ik veel te eigenwijs voor als zangeres. Je krijgt gewoon mijn ‘flavour’.”

Op Walk Along staat ook het gelijknamige nummer waarmee Trijntje op 19 mei Nederland vertegenwoordigt op het Eurovisiesongfestival in Wenen. Het album verschijnt net voor het evenement, op 15 mei. De zangeres treedt 18 december op in de Heineken Music Hall in Amsterdam.

ANP