RTL-Helga: ’Tv-weerbericht nauwkeuriger dan weerapps’

7 juli 2016, door Otto de Vries

Helga van Leur vindt het tv-weerbericht niet overbodig nu iedereen een weerapp op de smartphone heeft. Dat zegt de RTL-presentatrice in de Avrobode. Het tv-weerbericht is volgens Van Leur veel nauwkeuriger. “Die apps zijn vaak niet nauwkeurig genoeg. Een meteoroloog bestudeert verschillende weermodellen en weet veel beter wat er gebeurt, omdat hij het proces erachter begrijpt. Neem al die onweersbuien, de verschillen in neerslag en temperatuur zijn enorm“, zo legt ze uit.

Zo’n app voorspelt die verschillen niet, aldus Van Leur. “Daar staat alleen een wolkje met 80 procent kans op regen. Mensen weten dat niet: die kijken op hun telefoon en denken dat wat op de app staat de waarheid is. En beweren dan vervolgens dat ik dat heb gezegd.

Van Leur is een echte weerexpert. Ze doet veel meer dan alleen het weerbericht voorlezen. “Ik werk drie dagen in de week bij RTL, verder doe ik veel lezingen en dagvoorzitterschappen die met het klimaat, duurzaamheid en gedrag te maken hebben, ik volg ook cursussen in de psychologie met betrekking tot duurzaamheid.”

Ik wil me blijven ontwikkelen, dat geldt ook voor mijn RTL-diensten. Ik wil elke dag iets kunnen leren. De dag dat ik niets meer leer, ben ik weg.

Mediacourant: