Rick Nieman gaat voor 300.000 kijkers

4 oktober 2011, door trendwerk

Rick Nieman stelt dat kijkcijfers geen voorname rol spelen bij zijn programma Kwestie van Kiezen, dat zondagavond in première gaat. “De directie zegt: ‘Dat maakt ons niks uit’. Maar als er 300.000 mensen kijken, ben ik dik tevreden“, zegt hij in BN DeStem. Nieman vindt het een eer dat RTL zo veel vertrouwen in hem heeft. “RTL verdient veel geld met het maken van programma’s met een sterk commercieel karakter. Dit programma heeft geen sponsors. Het kost gewoon geld.“
Naast dat Nieman tevreden is met een kijkersaantal dat zeer ver onder het zendergemiddelde van RTL 4 ligt, gaat hij ook niet voor een spraakmakend product. “Ik ben er van overtuigd dat het publiek een goed gesprek zal waarderen. Het gaat er dus niet om dat we de volgende ochtend op de voorpagina’s van de dagbladen staan. Of pagina 101 van teletekst halen.”

De zevendelige interviewserie trapt af met Jeroen Pauw als eerste gast. “We gaan bijna een uur praten, zo’n lang gesprek is niet makkelijk. Op tv duurt een gesprek doorgaans enkele minuten. Hooguit een klein kwartier. We moeten een dusdanig ritme kiezen dat het de kijker blijft boeien.”

De RTL Nieuws-anchor hoopt nu al op een tweede serie. “Voor de komende afleveringen kiezen we gasten die bekend zijn bij een breed publiek, maar ik hoop stiekem op een volgende serie. Dan is er wellicht ook ruimte voor de mensen die ik zelf bewonder: topkok Jonnie Boer, ontwerper Piet Boon, architect Rem Koolhaas of acteur Pierre Bokma.”

Kwestie van Kiezen is om 22.30 uur te zien op RTL 4.