Peter van der Vorst blij met nieuw omroepbestel

13 mei 2015, door Otto de Vries

Peter van der Vorst steunt de plannen van NPO om een machtiger orgaan te worden ten koste van de afzonderlijke omroepen. Dat schrijft hij in zijn column in weekblad Televizier. Als het aan de NPO ligt, kunnen externe producenten straks direct programma’s pitchen bij een hoofdredacteur van de NPO, in plaats van bij de omroepen. “Nu is het een stroperig en bureaucratisch traject, waardoor ideeën soms veel te lang blijven liggen en hun waarde verliezen“, legt Van der Vorst uit.

Volgens Van der Vorst duurt het nu ontzettend lang om een programma op de buis te krijgen bij de NPO. “Als bijvoorbeeld BNN-VARA enthou­siast is, kan die omroep het voorstellen aan de netcoördinator van NPO 1, 2 of 3 en met een beetje geluk horen ze vele maanden later of het programma kan worden uitgezonden.”

Bovendien maken de omroepen zelf ook programma’s en zijn ze min of meer concurrenten van commerciële producenten. “Ik heb tijdens een pitch vaak genoeg van omroepen gehoord: ‘Dit soort programma’s kunnen we zelf wel maken.’ Frustrerend.

In het nieuwe systeem stapt hij gelijk naar de NPO-hoofdredacteur toe. “Mochten er soortgelijke formats binnenkomen, dan kan hij met zijn team de keuze maken wie dat het best én het voordeligst kan maken. Meer slagkracht, creativiteit en kwaliteit dus voor minder (belasting)geld, wie wil dat nou niet?