Peter R. pakt bij RTL 5 op wat politie laat liggen

12 mei 2015, door Otto de Vries

Peter R. de Vries springt in de bres voor mensen die gepest worden via internet. In het RTL 5-programma Internetpesters Aangepakt, tussen 20.30 en 21.30 uur op zender, pakt hij op wat de politie laat liggen. Dat vertelt hij aan de Televizier. De politie grijpt volgens De Vries niet in. “De politie heeft meestal niet veel verstand van dit soort materie, hoe IP-adressen bijvoorbeeld werken; ze kunnen vaak net aan zelf typen. Daarom is er een soort weerzin om dit soort zaken aan te pakken.

Volgens De Vries is de politie namelijk wél op de hoogte van de zaken die behandeld worden in zijn programma. “De politie is in alle zaken die wij behandelen wél geïnformeerd door de slachtoffers, met een aangifte of een melding, maar in geen van de zaken heeft de politie ooit één vinger uitgestoken.

De politie vindt het te ingewikkeld, aldus De Vries. “En denken: hoe komen we er ooit achter? Dus worden slachtoffers afgepoeierd.

De Vries hoopt met zijn programma wat teweeg te brengen. “In de eerste aflevering zie je dat Jacqueline langsgaat bij de exploitant van de sekswebsites waar ze op staat. Zo’n man kan nu gewoon zeggen: daar heb ik geen zin in, en de deur dichtsmijten, terwijl er een slachtoffer voor z’n neus staat.”

Ik vind dat stuitend, ik kan er witheet van worden als ik dat zie. Hoe bestaat het? Ik vind dat de politiek ervoor moet zorgen dat zo’n website voor het slachtoffer gewoon met de gegevens van de dader op tafel moet komen. Punt uit.