Peter R. de Vries stopt met misdaadprogramma

7 september 2011, door trendwerk

(Novum) – Peter R. De Vries stopt in juni met zijn misdaadprogramma. "Toen ik moest beslissen of ik mijn contract weer zou verlengen, ben ik tot de conclusie gekomen dat dit het moment is om te stoppen", schrijft De Vries op de website van zijn programma. Peter R. De Vries Misdaadverslaggever is zeventien jaar lang op de Nederlandse televisie te zien geweest.

De beslissing om te stoppen viel de 54-jarige misdaadjournalist zwaar. "Die afweging was zwaar, want we hebben in al die jaren wel een instituutje neergezet, dat in veel zaken het verschil heeft gemaakt. Het doet pijn om daar afstand van te doen, zeker ook omdat ik weet dat veel slachtoffers en nabestaanden op mij rekenen, maar ik kan niet eeuwig doorgaan."

De Vries krijgt naar eigen zeggen steeds vaker te maken met bedreigingen en intimidaties vanuit de onderwereld, maar dat is volgens hem niet de reden om te stoppen. "Die vormen altijd eerder een aansporing dan een ontmoediging." Wel geeft hij toe dat de baan zwaar is. "Het heeft een enorme wissel op mij getrokken. Het is een baan die vaak 24/7 doorgaat. Je hebt altijd te maken met zaken van leven en dood, dat laat je mentaal niet onberoerd."

Concrete toekomstplannen heeft De Vries nog niet. "Ik wil eerst dit seizoen in stijl afsluiten. En ondertussen denk ik na over hoe ik verder wil. Ik blijf absoluut werken en misschien blijf ik ook wel iets op tv doen, ik wil de kennis en ervaring die ik heb opgedaan wel op een of anderen manier gebruiken."

De Vries heeft de directies van SBS 6 en producent Endemol al op de hoogte gebracht. SBS-directeur Eric van Stade betreurt De Vries' besluit. "Peter R. de Vries, Misdaadverslaggever is een instituut. Geen ander tv-programma heeft zo lang, zo veel impact gehad op levens en de samenleving in z'n geheel."

SBS en Endemol willen de misdaadverslaggever graag behouden voor tv en hebben hem gevraagd na te denken over een nieuw format. "Ik kan niets anders dan Peters beslissing, al is het met veel pijn in m'n hart, met begrip en respect aanvaarden", zegt Van Stade.

"Als producent hebben we uiteraard respect voor dit besluit en zijn we buitengewoon trots op de jarenlange samenwerking met Peter", reageert Peter Adrichem, directeur van Endemol Nederland. "Door telkens hoge eisen te stellen en nooit genoegen te nemen met minder, groeide het programma uit tot een instituut dat zelf op internationaal niveau faam wist te verwerven."

De lovende woorden doen De Vries goed, hoewel hij zich realiseert dat velen ook blij zijn dat de misdaadverslaggever stopt. "Ik weet zeker dat er in veel gevangenissen ook een gejuich opgaat als men hoort dat ik stop."

Peter R. de Vries won in 2008 een International Emmy Award voor de uitzending waarin Joran van der Sloot door liet schemeren meer te weten van de verdwijning van de Amerikaanse Natalee Holloway. De aflevering, die ook in de Verenigde Staten werd uitgezonden, werd alleen in Nederland al bekeken door 7,2 miljoen kijkers. Het laatste seizoen Peter R. de Vries, Misdaadverslaggever gaat zondag 30 oktober van start.