NOS blij met kijkcijfers vernieuwde Avondetappe

26 juli 2016, door Otto de Vries

De NOS is blij met de kijkcijfers van De Avondetappe nieuwe stijl. Dat laat de omroep vandaag weten. De Tour de France-talkshow keerde dit jaar terug op NPO 1. Zonder Mart Smeets, maar met het duo Dione de Graaff en Herman van der Zandt. Er keken gemiddeld 871.000 mensen. “Verder valt op dat twee van de Avondetappe-uitzendingen van dit jaar – die van 14 juli en 15 juli – met stip de top 5 binnenkwamen van meest bekeken Avondetappes van de afgelopen tien jaar“, aldus de omroep.

De kijkers beloonden het programma van het nieuwe presentatieduo bovendien met een 7,6, zo laat de NOS weten.

Met de finish van de Tour de France 2016 zit deel twee van de NOS-sportzomer erop. Na het EK voetbal en het EK atletiek was ook de Ronde van Frankrijk goed voor een miljoenenpubliek: ruim 10,4 miljoen mensen hebben de afgelopen drie weken iets van de Tour gezien, omgerekend komt dat neer op 66,9 procent van de Nederlandse bevolking.

Het meest bekeken moment – met bijna 1,9 miljoen kijkers – was op zondag 10 juli om 17.25 uur, toen Tom Dumoulin in de stromende regen als eerste over de streep kwam in de koninginnenrit van deze Tour-editie.

Gemiddeld trokken de rechtstreekse uitzendingen van de 21 etappes 748.000 kijkers, goed voor een marktaandeel van 40,5 procent. Gemiddeld genomen was de etappe op zondag 17 juli van Bourg-en-Bresse naar Culoz met ruim 1 miljoen kijkers het meest bekeken.

Nederland zit sinds het begin van de sportzomer – vrijdag 10 juni – sowieso aan de buis gekluisterd. Maar liefst negen op de tien Nederlanders keek tot nu toe naar de sportuitzendingen van de NOS van achtereenvolgens het EK voetbal, EK atletiek en de Tour de France. Dat zijn ruim 14 miljoen mensen. “En deze groep doet aan ‘binge sportwatching’, want gemiddeld keek men per persoon tot nu toe al ruim 24 uur naar sport op televisie bij de NOS.”

Vanaf vrijdag 5 augustus wacht de sportliefhebber het volgende deel van de NOS-sportzomer: de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

Bron Mediacourant: