In een speciale serie van Toekomstmakers interviewt verslaggever Hella Hueck zes verschillende topondernemers over hun drijfveren en visie op de toekomst

7 juli 2016, door Otto de Vries

In een speciale serie van Toekomstmakers interviewt verslaggever Hella Hueck zes verschillende topondernemers over hun drijfveren en visie op de toekomst. Waar laten we kansen liggen?

De agenda van Toekomstmakers

We gaan in deze serie diep in op de drijfveren van innoverende persoonlijkheden. Bijvoorbeeld met Neelie Kroes of Jitse Groen, de man achter Thuisbezorgd.nl. In onze gesprekken nemen we een kijkje in het hoofd van deze types. Wat maakt hen zo succesvol?

Wat blijkt, we kunnen niet achterover leunen met de B.V. Nederland. Uit ieder gesprek komt naar voren dat ze problemen signaleren. Die problemen moeten we aanpakken als we onze internationale positie niet willen verspelen.

Neelie Kroes

De dame die er stellig van overtuigd is dat je nooit ergens te oud voor bent. Ze wil de baan vrij maken voor jonge ondernemers, maar voorziet een groot probleem in de Nederlandse arbeidsmarkt: de jeugdwerkloosheid. Die wil ze aanpakken, want naar eigen zeggen vindt ze het verschrikkelijk dat er een hoop jongelui zijn die wel willen, maar de kans niet krijgen voor een baan.

Peter Weijmarshausen

De man achter Shapeways, de multinational die de bedenksels van artiesten over de hele wereld print in 3D. Hij dook als een van de eerste in deze nieuwe techniek, en wist er met slim ondernemerschap een winstgevend bedrijf van te maken. Weijmarshausen maakt zich zorgen over het Nederlandse onderwijs, en vindt dat we daar juist in moeten investeren.

Rob van Gijzel

De burgemeester van Eindhoven die trots is op de internationale erkenning van zijn stad. De beroemde woorden van Albert Einstein: “Verbeelding is belangrijker dan kennis”, staan voor hem aan de basis van innovatie. Hij vindt dat we in Nederland kansen laten liggen als het gaat om samenwerking tussen innoverende bedrijven en de overheid. Innovaties kunnen schuren met maatschappelijk belang, en daar moeten we ons actiever in gaan mengen.

Bron: RTL Nieuws.