Mariëlle Tweebeeke wint Sonja Barend Award

17 oktober 2012, door trendwerk

Mariëlle Tweebeeke heeft de Sonja Barend Award 2012 gewonnen. Ze kreeg de prijs voor haar Nieuwsuur-gesprek met drie vertegenwoordigers van het controversiële RTL 4-programma 24 uur: Tussen leven en dood. Dat was dinsdag te zien in De Wereld Draait Door. Tweebeeke kreeg de prijs in de VARA-talkshow uit handen van Sonja Barend. “Uitstekend voorbereid en zeer scherp. De heren vallen op genadeloze wijze door de mand. Hulde, hulde!“, luidt het rapport van de vakjury.

Het Nieuwsuur-interview van 23 februari behandelde de controverse rond de RTL 4-realityserie, waarvoor camera’s zichtbaar en onzichtbaar meedraaiden op de praktijk van de spoedeisende hulp van het VUmc in Amsterdam. Na één aflevering ging de serie van de buis wegens privacy-kritiek.

Tweebeeke sprak met VUmc-bestuursvoorzitter Elmer Mulder, Hoofd Spoedeisende Hulp Jaap Bonjer en producent Reinout Oerlemans. “Het was een meer dan knappe prestatie van Mariëlle Tweebeeke om – live! – overeind te blijven tegenover drie mannen die wilden wegmoffelen wat niet goed te praten viel“, vindt de jury.

De journaliste viel het trio onder meer aan op het feit dat het Eyeworks-team witte jassen droeg. “Het is de spoedeisende hulp. Je kunt er dus in allerlei heel nare manieren binnenkomen. En dan moet ik zien dat op zo’n witte jas “Eyeworks” staat? En dan word ik ook nog even in die situatie gevraagd of ik mee wil werken?“, vroeg ze.

De vakjury, bestaande uit zo’n 25 interviewers en mediajournalisten, koos dit gesprek boven elf andere interviews uit de longlist. “Zeldzame ontmaskering van een gezagsdrager“, vond een jurylid.

De VARAgids organiseerde de prijs voor de vierde keer. Eerder wonnen Matthijs van Nieuwkerk, Clairy Polak en Twan Huys.