Lintje voor topkok Cas Spijkers

7 juli 2011, door trendwerk

(Novum) – Cas Spijkers mag zichzelf Ridder in de Orde van Oranje-Nassau noemen. De 65-jarige topkok, die eind vorig jaar te horen kreeg dat hij kanker heeft, ontving woensdag de versierselen bij de koninklijke onderscheiding uit handen van de Brabantse commissaris van de Koningin, Wim van de Donk.

"Ik had natuurlijk helemaal niet verwacht dat er zo'n groep vrienden en familie zat, dus ik ben helemaal ondersteboven", reageerde de verbouwereerde kok woensdagavond in RTL Boulevard. Hij voelt zich momenteel goed en geniet vooral van zijn kleinkinderen en schilderen.

"Ik maak er gewoon het beste van. Pijn heb ik niet, dus wat dat betreft valt het reuze mee." Volgens Spijkers kunnen de dokteren 'geen enkele garantie geven'. "Die chemo's waren heel zwaar, dus ze zeggen 'even stoppen', maar het haar begint alweer te groeien."

Spijkers ontvangt het ridderschap vanwege zijn grote verdiensten voor de Nederlandse culinaire cultuur, laat de provincie Noord-Brabant woensdag weten. Hij was een van de eerste koks op televisie, schreef verschillende kookboeken en ontving twee Michelinsterren.

Daarnaast was Spijkers nauw betrokken bij de oprichting van de Alliance Gastronomique Neerlandaise, evenals de Vereniging Euro-Toques Nederland en het Gilde van Nederlandse Meesterkoks. Spijkers ontving voor zijn prestaties eerder al de gemeentelijke onderscheiding de Parel van Oisterwijk.