Kind Ilse DeLange krijgt naam van overleden vader

30 januari 2012, door trendwerk

(Novum) – Als Ilse DeLange moeder wordt, krijgt haar kind de naam van haar overleden vader. De 34-jarige zangeres moest begin deze maand afscheid nemen van haar vader Joop, die leed aan blaaskanker. DeLange maakte haar agenda leeg om bij haar vader te zijn, in april pakt ze haar werk weer op.

"Ik heb nog tegen mijn vader gezegd: wanneer Bart en ik in de toekomst misschien een kindje krijgen, prop ik jouw naam erin", vertelt Ilse aan De Telegraaf. "Ook al wordt het een meisje. Dan maak ik er wel Jopie van of zo. Maar mijn kind zal jouw naam dragen."

DeLange moest op 9 januari afscheid nemen van haar vader. "We hebben nog een fantastische oud en nieuw gehad", herinnert de zangeres zich. Na de jaarwisseling ging het snel slechter met haar vader. "Het leek wel alsof hij de moed had opgegeven. Volgens mij heeft hij zijn overlijden nog even weten te rekken. Hij wilde absoluut niet sterven op 4 januari, de verjaardag van mijn neefje."

Na die dag gaf Joop aan niet meer te willen leven. "Het was verschrikkelijk. Hij verlangde zo naar de dood. Omdat hij zijn einde zelf in de hand wilde hebben, hebben we een afspraak gemaakt met de dokter. Maandag 9 januari om half zeven."

De laatste uren waren moeilijk voor Ilse. "Ik weet nog dat hij op zondagmorgen vroeg of het al zover was. Toen antwoordde ik: nee pa, morgen pas. Dat was zo zwaar. Ik wilde mijn vader niet kwijt, maar gunde hem verlost te zijn van dat zieke lichaam."

Ilse gaat vanaf april weer aan het werk. "Gelukkig is mijn eerste optreden tijdens een fanclubdag. Daar heb ik altijd zo'n 'onder ons gevoel' bij. En juist uit die hoek heb ik ook zoveel steun ontvangen." Het concert dat DeLange op 23 maart in het Gelredome zou geven, is uitgesteld tot 14 september. "Het zal wel wennen zijn zonder mijn vader in de zaal."

DeLange is er zeker van dat haar vader nog bij haar is. "Ik geloof niet dat hij helemaal weg is. Net voor zijn overlijden zei ik tegen hem: je zorgt op de dag van de crematie wel voor een zonnetje, hè. Nou, mooi dat de zon scheen!"