Fons de Poel heeft schnabbels nodig: ‘NPO niet gul’

24 augustus 2015, door Otto de Vries

Fons de Poel werd ontslagen als anchor van Brandpunt omdat hem – vanwege een vroegere klus voor ABN Amro – belangenverstrengeling werd verweten, maar toch peinst hij er niet over om te stoppen met schnabbelen. Dat vertelt de presentator vandaag in Volkskrant Magazine. De Poel ziet er niet van af. “Vooral omdat ik ze leuk vind, maar ook omdat ze een bodem in mijn inkomsten opleveren. Ik wil graag enige consistentie in mijn leven en zo sociaal zijn de omroepen niet.”

De publieke omroepen geven geen zekerheid, benadrukt De Poel. “Ze grossieren in eenjarige contracten, ik word omringd door jonge mensen die elke dag kunnen worden ontslagen“, zegt hij. “Met de huidige arbeidsverhoudingen kun je niet zeggen dat omroepmedewerkers maar één podium mogen benutten.”

Sterker nog: toen De Poel in 2010 werd gevraagd om mee te werken aan de terugkeer van Brandpunt, liet hij contractueel opnemen dat hij kon blijven schnabbelen. “Hallo, hallo, hallo, je denkt toch niet dat ik toen alles wilde opgeven?

Ik heb gezegd: ‘Ik wil best terugkomen, maar ik wil de vrijheid houden om dingen ernaast te doen. Ik zal jullie precies laten weten wie mijn opdrachtgevers zijn.’ En dat heb ik ook altijd gedaan.

De Poel vindt zijn ontslag bij Brandpunt een ‘affaire om niks’. “De suggestie dat ik die grap maakte om een bankier te verdedigen, ik moet erom lachen.”

Ik heb op honderden podia gestaan de afgelopen 25 jaar, dan zou ik nergens meer een grap over kunnen maken.

Mediacourant