Daklozenshow RTL 4 heet The Amsterdam Project

25 juli 2016, door Otto de Vries

De nieuwe daklozenshow van Beau van Erven Dorens op RTL 4 heet The Amsterdam Project. Hij volgt hierin een jaar lang vijf daklozen in onze hoofdstad. Dat vertelde de presentator vrijdagavond in RTL Late Night. De vijf daklozen hebben ieder 10.000 euro gekregen van het team van Van Erven Dorens. Volgens de presentator is dat bedrag voldoende om je leven weer op de rit te kunnen krijgen. Of dat de daklozen daadwerkelijk lukt, zal komend seizoen te zien zijn op RTL 4.

Van Erven Dorens heeft het programma zelf bedacht. Hij liet zich inspireren door een Brits onderzoek. “Er is in mei 2009 een onderzoek geweest in Londen van een organisatie die daklozen daar ondersteunt. Ze hebben daklozen hulp gegeven én 3.000 pond. Ze vroegen toen: ‘Wat vind jij dat jij moet doen met je leven?’”

Met die 3.000 pond kregen de Britse daklozen adempauze. “Daklozen hebben vaak niet eens tijd om na te denken wat ze kunnen doen om uit de ellende te komen, omdat ze niet eens een dak boven hun hoofd hebben.”

Het experiment bleek volgens Van Erven Dorens een succes. “Dat is zo’n succes geworden dat van die 13 daklozen er 7 binnen een jaar een dak boven hun hoofd hadden. Sommigen hadden ook een baan.

Dat wilde Van Erven Dorens ook in ons land. “Hulpverleningsinstanties zijn fantastisch, maar zeggen vaak wat ze moeten doen. Toen dacht ik: wat zou het mooi zijn als dat in Nederland ook zou werken. Samen met een vriend heb ik dat uitgewerkt.

De presentator benadrukt dat het programma geen tranentrekker moet worden. “Ik wil meteen zeggen dat het geen tearjerker is. Daar is het echt niet om te doen. We hebben zo veel meegemaakt. Het is alsof deze vijf daklozen familie zijn geworden.

Het is nog niet bekend wanneer The Amsterdam Project van start gaat.

Bron: Mediacourant.