Bastiaan Ragas: die roze wolk bestaat ?cht niet

23 mei 2011, door trendwerk

(Novum) – Bastiaan Ragas weet het na vier kinderen zeker. Een roze wolk bestaat niet. "Het klinkt gezellig en knus, maar de realiteit is 'iets' anders", vertelt Ragas aan De Telegraaf. Hij schreef een boek om aanstaande vaders voor te bereiden op de komst van hun kinderen.

Ragas' boek Maar Je Krijgt er Wel Heel Veel voor Terug gaat over de enorme verandering die vaderschap heet. De zanger en musicalacteur doet uitgebreid zijn beklag over de zwangerschap en geboorte. "Mensen zullen denken: als je zo veel te zeuren hebt, waarom wilde je dan vier kinderen? Ik weet wat een condoom is!".

Ragas benadrukt dat hij dolgelukkig is met zijn gezin, drie dochters en een zoon. De 9-jarige Sem kwam voort uit Ragas' huwelijk met Laura Vlasblom, met echtgenote Tooske Ragas kreeg Bastiaan drie dochters. "Mijn gezin is het mooiste wat mij is overkomen. Ik wilde dit graag." Toch gaat de 39-jarige aardig tekeer. "Als je voor het eerst vader wordt denk je dat de veranderingen wel meevallen. Maar je moet je aanpassen. Een kind is geen handtas."

Ook heeft Ragas zijn leven drastisch om moeten gooien toen zijn zoon Sem ter wereld kwam. "Omwille van het gezin hebben Tooske en ik wat werk betreft allebei een stapje teruggedaan." Met dochters Leentje (4), Fien (3) en Catoo (1) is het gezin Ragas compleet. "Meer telgen komen er beslist niet. We hebben nu al zoveel jaren gebroken nachten. Onze jongste dochter slaapt sinds kort door."

Het schrijven is Ragas goed bevallen. "Sinds mijn prille jeugd houd ik dagboeken bij. Door mijn verdriet en gedachten in woorden te vatten, worden mijn gevoelens inzichtelijker", ontdekte de 39-jarige. Een titel voor een nieuw boek is dan ook al snel gevonden. "Als Ik Dit Had Geweten", grapt Ragas.