20 jaar expertise
All-Inclusive tarieven
Binnen 24 uur offerte
Uitgebreide Support
Tevredenheidsgarantie
Gemiddelde beoordeling: 9,1
Vrijblijvende offerte
Hoe maak ik mijn lezing interactief?
21 augustus 2017

Hoe maak ik mijn lezing interactief?

Tijdens een lange lezing beginnen mensen soms onwillekeurig te gapen. Dat betekent niet dat jij ’s werelds slechtste presentator bent. Lang achter elkaar aaneengeschakeld luisteren leidt immers onvermijdelijk tot aandachtverslapping. De oplossing is simpel: voeg wat interactie toe aan je presentatie. Zo hou je jouw toehoorders constant op het puntje van hun stoel. Dit is hoe je het doet:

Stel vragen en beantwoord ze
Een professionele spreker weet dat continu luisteren flinke concentratie vergt. Hij gebruikt daarom verschillende technieken om de aandacht van zijn publiek te pakken én te behouden. Zo varieert hij zijn stemgebruik, gebruikt hij open gebaren en doorspekt hij waardevolle informatie met boeiende anekdotes. Maar belangrijker nog: hij stelt vragen.
Het stellen van vragen aan je publiek zorgt er niet alleen voor dat toehoorders beter blijven opletten, maar ook dat je meer over ze te weten komt. Hierdoor kun je de inhoud van je lezing beter afstemmen op de doelgroep. Belangrijk is ook om luisteraars op hun beurt de gelegenheid te geven om vragen aan jou te stellen. Hierdoor ontstaat er een interessante dynamiek en wordt je monoloog een dialoog.

Voer opdrachten uit in groepen
Mensen werken van nature graag samen en dit is iets wat je tijdens een lezing kunt gebruiken. Wissel lange periodes waarin jij aan het woord bent af met een opdracht, zodat je publiek een actieve bijdrage kan leveren aan je presentatie. Zo kun je bijvoorbeeld vragenlijsten laten invullen, om de antwoorden vervolgens te verzamelen en op het podium te presenteren.
Een andere veelgebruikte methode is om luisteraars in groepjes een bepaald probleem op te laten lossen. Hierdoor kunnen ze de tijdens jouw lezing opgedane informatie direct in de praktijk brengen. Als presentator kun jij de verzonnen oplossingen bespreken en aan de hand hiervan concrete tips en ideeën naar voren brengen.

Roep mensen naar voren
Als spreker doe je er alles aan om een goede eerste indruk te maken, maar je zult het publiek nog altijd voor je moeten winnen. Dat is best lastig, in een tijdsbestek dat afhankelijk van de opdracht soms bijzonder kort is. Een effectieve techniek is daarom om personen uit het publiek in je presentatie te betrekken. Een mooi moment om bepaalde theorieën uit je lezing te demonstreren.
Vraag iemand bijvoorbeeld om een ervaring met de groep te delen. Dit zorgt voor een grote betrokkenheid en creëert al snel een sfeer van saamhorigheid. Je kunt deze case aangrijpen om de rest van je lezing aan op te hangen en diverse concrete tips te geven. Dit verhoogt jouw geloofwaardigheid als autoriteit op het onderwerp en geeft je presentatie een interactief element.