20 jaar expertise
All-Inclusive tarieven
Binnen 24 uur offerte
Uitgebreide Support
Tevredenheidsgarantie
Gemiddelde beoordeling: 9,1
Vrijblijvende offerte
Thijs Launspach: De impact van stress en oplossingen
25 juni 2024

Thijs Launspach: De impact van stress en oplossingen

Thijs Launspach, een Nederlandse psycholoog en keynote speaker, heeft zich gespecialiseerd in het onderwerp stress en burnout. Tijdens de Nordic Business Forum Speaker Contest 2023 deelde hij waardevolle inzichten over hoe stress onze levens beïnvloedt en wat we kunnen doen om het te beheersen. Launspach benadrukte dat stress niet alleen een individueel probleem is, maar ook diep geworteld is in onze werkomgevingen en moderne levensstijl​.

De impact van een druk leven

Launspach beschrijft hoe onze dagen vaak gevuld zijn met vergaderingen, deadlines en een constante stroom van e-mails en meldingen. Deze constante druk leidt tot chronische stress, wat uiteindelijk kan resulteren in ernstige gezondheidsproblemen en burnout. Volgens Launspach ervaart ongeveer één op de zeven werknemers burnout, en in sectoren zoals onderwijs en zorg is dit zelfs één op de vijf​​.

De fysiologie van stress

In zijn lezingen legt Launspach uit wat er gebeurt in ons lichaam wanneer we stress ervaren. Stress is een onvrijwillige fysieke en psychologische reactie op een stressfactor, waarbij hormonen zoals adrenaline en cortisol vrijkomen. Deze hormonen zorgen ervoor dat ons hart sneller gaat kloppen, onze ademhaling versnelt en onze spieren zich aanspannen, als voorbereiding op een vecht-of-vluchtreactie. Dit systeem, dat oorspronkelijk bedoeld was om ons te beschermen tegen fysieke bedreigingen zoals roofdieren, wordt nu geactiveerd door moderne stressoren zoals werkdruk en sociale verplichtingen​.

Thijs Launspach: Oplossingen voor stressmanagement

Launspach biedt verschillende strategieën om met stress om te gaan. Een van de belangrijkste stappen is zelfzorg, wat voldoende slaap, een gezond dieet, regelmatige lichaamsbeweging en het beperken van alcohol en cafeïne inhoudt. Daarnaast raadt hij aan om tijd in te plannen voor ontspanning en activiteiten die niets met werk te maken hebben​.

De rol van werkgevers

Launspach benadrukt ook de verantwoordelijkheid van werkgevers om een gezonde werkomgeving te creëren. Dit kan door het toestaan van mentale gezondheidsdagen, kortere werkuren en het stimuleren van een goede balans tussen werk en privé. Werknemers zouden zich niet verplicht moeten voelen om 24/7 bereikbaar te zijn. Door bewustzijn en kennis over stress en burnout binnen organisaties te vergroten, kunnen werkgevers helpen om een gezondere en productievere werkomgeving te creëren​​.

Thijs Launspach als spreker boeken

Het boeken van Thijs Launspach als spreker biedt een unieke kans om geïnspireerd te worden door zijn inzichten en ervaringen op het gebied van media en innovatie. Zijn presentaties zijn zowel vermakelijk als leerzaam, en bieden waardevolle inzichten die direct toepasbaar zijn in het dagelijks leven en werk. Van het eerste contact tot de realisatie van uw evenement, streven wij naar een efficiënt en klantgericht proces. Boek vandaag nog Thijs voor uw evenement en verrijk uw programma met zijn unieke inzichten en inspirerende verhalen!