Optreden in Afghanistan

7 augustus 2014, door Robert de Vries

De afgelopen 15 jaar heb ik honderden boekingen verzorgd op de meest uiteenlopende evenementen. Van huiskamerfeestjes tot aan de meest sjieke events en congressen. Maar het optreden dat ik afgelopen maandag heb verzorgd, dat gaat echt de boeken in als het meest bijzondere.

Samen met mijn gewaardeerde collega-cabaretier Tom Sligting ben ik door het ministerie van Defensie gevraagd om een optreden te verzorgen voor de overgebleven luchtmachtmilitairen in Afghanistan. Niet echt een doorsnee locatie dus en zeker niet zonder gevaar. Zonder enige aarzeling heb ik deze uitdaging aangenomen en ben op zondag 29 juni in een zeer luxe privéjet samen met de generaal van de luchtmacht en Tom Sligting naar Mazar Al Sharif in Afghanistan gevlogen.

De situatie daar is extreem. Temperaturen van 60 graden, zandstormen en de continue dreiging van bombardementen en andere aanvallen. Zodra je één stap in het kamp zet, begrijp je pas wat onze militairen daar moeten doorstaan. Nadat de ceremonie was afgelopen met de laatste vlucht van de F16’s, verzamelden zich alle militairen in de Lions Rock, het clubhuis van de luchtmacht. 150 mannen en vrouwen, volledig bewapend, namen plaats op de banken om te genieten van een 60 minuten durende show verzorgd door ons.

Een bijzondere ervaring met extreme reacties. Grote stoere bewapende mannen die je zeer emotioneel komen bedanken voor het feit dat zij zich  voor het eerst in drie maanden weer levend voelden, en dat is natuurlijk een compliment dat je niet vaak krijgt. Een unieke ervaring die ik niet snel zal vergeten!