20 jaar expertise
All-Inclusive tarieven
Binnen 24 uur offerte
Uitgebreide Support
Tevredenheidsgarantie
Gemiddelde beoordeling: 9,1
Vrijblijvende offerte
Mark Tuitert: De stoïcijnse mindset in de sport en het leven
5 juli 2024

Mark Tuitert: De stoïcijnse mindset in de sport en het leven

Mark Tuitert, Olympisch schaatskampioen en auteur, heeft een diepgaande connectie met de stoïcijnse filosofie ontwikkeld. Zijn boeken “DRIVE: Train je Stoïcijnse Mindset” en “FLOW: De Stoïcijnse Mindset voor een Rijkelijk Stromend Leven” bieden inzicht in hoe deze oude filosofie kan helpen bij het overwinnen van obstakels en het bereiken van een evenwichtig en succesvol leven​.

Mark Tuitert over het concept van flow en stoïcisme

In zijn boek “FLOW” legt Tuitert uit dat een leven in flow niet betekent dat je altijd ontspannen en zorgeloos bent. Integendeel, het gaat om het omarmen van zowel de uitdagingen als de rustige momenten. Hij vergelijkt dit met surfen op een golf, waarbij je soms valt maar altijd weer opstaat om verder te gaan. Dit idee van balans en continu aanpassingsvermogen is essentieel in zijn stoïcijnse benadering​.

Praktische stoïcijnse principes

  1. Emoties beheren: Tuitert benadrukt dat stoïcisme niet betekent dat je emoties onderdrukt, maar dat je ze begrijpt en beheert. Bij elke tegenslag of uitdaging, stelt hij voor om je oordeel te scheiden van het evenement zelf. Dit helpt om een helderder perspectief te krijgen en je niet te laten overweldigen door negatieve emoties​.
  2. Dagelijkse reflectie: Een van Tuitert’s dagelijkse praktijken is reflectie. Zowel ’s ochtends als ’s avonds neemt hij een paar minuten de tijd om na te denken over wat hij heeft meegemaakt en waar hij dankbaar voor is. Deze gewoonte helpt om een gevoel van rust en dankbaarheid te cultiveren, zelfs in moeilijke tijden​.
  3. Accepteren van realiteit: Volgens Tuitert is een van de belangrijkste lessen van de stoïcijnse filosofie het accepteren van de realiteit zoals die is. Dit betekent dat je niet wegloopt voor de moeilijkheden in het leven, maar ze juist onder ogen ziet en ervan leert. Deze benadering helpt om veerkrachtig te blijven en door te gaan, ongeacht de omstandigheden​.

Stoïcijnse mindset in de sport

Tuitert past deze principes ook toe in zijn sportcarrière. Hij beschrijft hoe de stoïcijnse filosofie hem hielp om de mentale druk van competitie te beheersen en zich te concentreren op wat hij kon controleren. Deze mindset was cruciaal in zijn voorbereiding op de Olympische Spelen in Vancouver, waar hij goud won op de 1500 meter​.

Mark Tuitert als spreker boeken

Het boeken van Mark Tuitert als spreker biedt een unieke kans om geïnspireerd te worden door zijn diepgaande kennis van stoïcijnse filosofie en mentale veerkracht. Zijn presentaties zijn zowel informatief als motiverend, en bieden praktische inzichten die direct toepasbaar zijn in het dagelijks leven en werk. Van het eerste contact tot de realisatie van uw evenement, streven wij naar een efficiënt en klantgericht proces. Boek vandaag nog Mark voor uw evenement en verrijk uw programma met zijn unieke inzichten en inspirerende verhalen!