20 jaar expertise
All-Inclusive tarieven
Binnen 24 uur offerte
Uitgebreide Support
Tevredenheidsgarantie
Gemiddelde beoordeling: 9,1
Vrijblijvende offerte
Margriet Sitskoorn: De invloed van armoede op het brein
10 juni 2024

Margriet Sitskoorn: De invloed van armoede op het brein

Margriet Sitskoorn, hoogleraar klinische neuropsychologie aan Tilburg University, richt zich in haar werk op de invloed van armoede op het menselijk brein en de maatschappelijke implicaties hiervan. In verschillende interviews deelt zij haar bevindingen en benadrukt ze het belang van wetenschappelijke kennis voor maatschappelijke veranderingen.

De impact van armoede

Sitskoorn’s onderzoek toont aan dat armoede significante veranderingen in het brein veroorzaakt. Deze veranderingen beïnvloeden het stresssysteem, waardoor mensen minder goed met stress kunnen omgaan en geneigd zijn om kortetermijnoplossingen te kiezen. Dit maakt het moeilijker om impulsaankopen te weerstaan en belemmert langetermijnplanning, waardoor het lastiger wordt om uit de armoede te ontsnappen. Deze bevindingen onderstrepen hoe belangrijk het is om de vicieuze cirkel van armoede te doorbreken en passende ondersteuning te bieden aan mensen in armoede​.

Zero Poverty Lab: een missie voor verandering

Het Zero Poverty Lab, geleid door Sitskoorn, werkt aan het reduceren van armoede in Nederland door wetenschappelijke inzichten praktisch toe te passen. Het lab voert kleinschalige projecten uit waarbij gezinscoaches gezinnen helpen om betere langetermijnkeuzes te maken. Dit begint met het creëren van stabiele basisvoorwaarden zoals een opgeruimd huis en kinderopvang. Daarnaast maakt het lab gebruik van grote databases met hersenscans en andere relevante informatie om de belangrijkste voorspellers van de negatieve effecten van armoede in kaart te brengen. Deze evidence-based kennis wordt ingezet om beleid positief te beïnvloeden en armoede effectief te bestrijden​.

Margriet Sitskoorn over het belang van kennisverspreiding

Margriet Sitskoorn zet zich in om wetenschappelijke kennis breed toegankelijk te maken. Ze geeft regelmatig lezingen en publiceert boeken zoals “Het 50+ Brein”, “HersenHack” en “Het Maakbare Brein” om inzichten over neuroplasticiteit en gedragsverandering te delen. Ze benadrukt dat begrip van hoe ons brein werkt essentieel is voor persoonlijke ontwikkeling en maatschappelijke vooruitgang​.

Margriet Sitskoorn als spreker boeken

Het boeken van Margriet Sitskoorn als spreker garandeert een inspirerende en verhelderende ervaring, volledig afgestemd op uw behoeften. Vanaf het eerste contact tot aan haar optreden zorgen we voor een efficiënt en klantgericht proces. Margriet’s toegewijde team biedt uitgebreide ondersteuning voor, tijdens en na uw evenement, zodat uw samenwerking met Margriet Sitskoorn aan onze hoge tevredenheidseisen voldoet. Boek vandaag nog Margriet Sitskoorn voor uw evenement en verrijk uw programma met een inspirerende toevoeging!