20 jaar ervaring
All-Inclusive tarieven
Binnen 24 uur offerte
Persoonlijk contact
⭐ 9.2 klantbeoordeling
Gemiddelde beoordeling: 9,1
Vrijblijvende offerte
Koop uw diploma gewoon online
17 november 2017

Koop uw diploma gewoon online

“Diploma nodig voor een sollicitatiegesprek of om u te verantwoorden tegenover je familie? Wij leveren echte diploma’s van uitstekende print- en papierkwaliteit.

Een diploma (MBO, HBO, VWO, HAVO en allerlei andere soorten diploma’s) bij ons is zeer redelijk geprijsd. Wij kunnen meestal snel leveren na ontvangst van uw gegevens. Op een vrijblijvende afspraak kunt u zelf het diploma goedkeuren. Niet tevreden? Dan betaalt u niets”

Deze tekst haalde ik vandaag van Marktplaats. Toch geruststellend om te weten dat je na vier jaar in de kroeg je studentenlening of ouderbijdrage erdoor jagen toch gewoon een diploma kunt kopen. Met de komst van de Bitcoin en de geheime handelsplaatsen op het Dark Web, een besloten deel van het internet, is het nog makkelijker in de anonimiteit een “custom-made” diploma te bestellen.

Dat diploma’s vervalsen een vorm van fraude en dus is strafbaar is volgens art. 326 Wetboek van Strafrecht maakt voor sommige mensen dus blijkbaar niet zoveel uit. Ook al hebben we het hier over een boete van 70.000 euro of zelfs een gevangenisstraf van enkele jaren. Dit zal toch te maken hebben met de geringe ontdekkans. En wees eens eerlijk. Controleert u alle overlegde documenten van nieuwe collega’s op echtheid? Waarschijnlijk blijft het bij een kleine check van het LinkedIn-account en hooguit enkele bezoekjes aan de facebookpagina’s van de kandidaten.  Daarnaast weten we allemaal dat de meeste LinkedIn CV’ s flink aangedikt zijn. In meer dan de helft van de cv’s wordt op zijn minst heel creatief omgegaan met de feiten.

Dat de komst van de Bitcoin de fraude verergerd heeft lijkt logisch in deze. De Bitcoin-betalingen van fraudeurs aan de makers van de diploma’s maken dat er geen duidelijke link is te achterhalen tussen beide. Transacties tussen beide partijen vinden anoniem plaats. Het verdiende vermogen wordt bewaard in een wallet, een digitale portemonnee, zodat belastingen en uitkeringsinstanties het vermogen niet vinden. Zo kan het zelfs voorkomen dat de vervalser naast de lucratieve handel in diploma’s ook nog een uitkering ontvangt via het UWV. Fraude in het kwadraat.

Curieus genoeg zal de technologie achter de Bitcoin, de Blockchain, ook het antwoord zijn op fraudes als deze. De Amerikaanse universiteit MIT is hiermee aan het experimenteren. Samen met het bedrijf Learning Machine ontwikkelde het een blockchainapp om diplomafraude uit te kunnen sluiten. Andere universiteiten volgen de ervaringen op de voet.

Als universiteiten besluiten de diploma’s in deze diplomawallets op te slaan kunnen ze de echtheid ervan garanderen. Een mooie papieren kopie gemaakt door een vervalser heeft dan ineens geen enkele waarde meer. De app maakt het heel gebruiksvriendelijk de herkomst van het diploma te ‘tracken’.

Als dit met diploma’s kan dan kan het natuurlijk ook met CV’s en referenties. De blockchain voegt op die manier eerlijkheid toe aan het systeem. En wie had dat verwacht van zoiets “crimineels” als de Bitcoin.