20 jaar expertise
All-Inclusive tarieven
Binnen 24 uur offerte
Uitgebreide Support
Tevredenheidsgarantie
Gemiddelde beoordeling: 9,1
Vrijblijvende offerte
Jelle Jolles: Ontwikkeling van het brein en talent in de sport
3 juni 2024

Jelle Jolles: Ontwikkeling van het brein en talent in de sport

Jelle Jolles, hoogleraar Neuropsychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam, is een vooraanstaand expert op het gebied van hersenontwikkeling en educatie. In een recent interview besprak hij de intersectie van cognitieve ontwikkeling en sport, en benadrukte het belang van een holistische benadering voor de ontwikkeling van jong talent.

Het belang van nieuwsgierigheid en communicatie

Jolles benadrukt dat nieuwsgierigheid en communicatie cruciaal zijn voor de ontwikkeling van kinderen. In zijn boek “Ellis en het brein” vergelijkt hij de nieuwsgierigheid van kinderen met het avontuur van Alice in Wonderland. Hij gelooft dat trainers, ouders en docenten een omgeving moeten creëren die deze nieuwsgierigheid stimuleert en talentontwikkeling bevordert. Dit gaat verder dan alleen sportvaardigheden; het omvat ook emotionele en sociale ontwikkeling​.

Jelle Jolles: Hersenen rijpen tot in de twintig

Een veelvoorkomend misverstand is dat de hersenen volledig zijn ontwikkeld tegen de tijd dat kinderen twaalf jaar oud zijn. Jolles legt uit dat de hersenen zich blijven ontwikkelen tot in de twintig. Dit betekent dat jongeren tussen de tien en veertien jaar nog steeds belangrijke ontwikkelingsfasen doormaken, vooral in gebieden zoals planning, besluitvorming en visueel-ruimtelijke perceptie. Coaches en opvoeders moeten zich hiervan bewust zijn en hun benadering aanpassen om deze ontwikkeling te ondersteunen​.

Praktische aanbevelingen voor coaches en ouders

Jolles geeft praktische tips aan coaches en ouders om de ontwikkeling van jongeren te ondersteunen. Hij benadrukt het belang van het vermijden van strikte verboden en in plaats daarvan te focussen op het begrijpen van de consequenties van acties. Hij moedigt coaches aan om niet alleen op fysieke prestaties te letten, maar ook op de cognitieve en emotionele groei van hun spelers. Dit helpt bij het vormen van holistische atleten die beter voorbereid zijn op de uitdagingen van het volwassen leven​.

Jelle Jolles als spreker boeken

Het boeken van Jelle Jolles als spreker garandeert een inspirerende en verhelderende ervaring, volledig afgestemd op uw behoeften. Vanaf het eerste contact tot aan zijn optreden zorgen we voor een efficiënt en klantgericht proces. Jelle’s toegewijde team biedt uitgebreide ondersteuning voor, tijdens en na uw evenement, zodat uw samenwerking met Jelle Jolles aan onze hoge tevredenheidseisen voldoet. Boek vandaag nog Jelle Jolles voor uw evenement en verrijk uw programma met een inspirerende toevoeging!