20 jaar expertise
All-Inclusive tarieven
Binnen 24 uur offerte
Uitgebreide Support
Tevredenheidsgarantie
Gemiddelde beoordeling: 9,1
Vrijblijvende offerte
Jelle Jolles: De Impact van breinontwikkeling op onderwijs
29 juni 2024

Jelle Jolles: De Impact van breinontwikkeling op onderwijs

Jelle Jolles, hoogleraar Neuropsychologie, heeft zich uitgebreid verdiept in de relatie tussen breinontwikkeling en leren. In verschillende interviews en publicaties deelt hij zijn inzichten over hoe neuropsychologie kan bijdragen aan effectiever onderwijs en betere leeromstandigheden voor kinderen en jongeren.

De rol van neuropsychologie in onderwijs

Jelle Jolles benadrukt dat een diepgaand begrip van breinontwikkeling essentieel is voor het optimaliseren van onderwijspraktijken. Hij legt uit dat de hersenen van kinderen en jongeren zich nog volop ontwikkelen en dat deze ontwikkeling invloed heeft op hun leerprocessen. Door inzicht te hebben in hoe het brein werkt, kunnen docenten hun lesmethoden aanpassen om beter aan te sluiten bij de behoeften van hun leerlingen​.

Het belang van executive functies

Een belangrijk concept in Jolles’ werk is dat van executive functies, zoals werkgeheugen, planvermogen en impulsbeheersing. Deze functies spelen een cruciale rol in het leerproces en ontwikkelen zich gedurende de kindertijd en adolescentie. Jolles wijst erop dat kinderen en jongeren nog niet volledig beschikken over volwassen executieve functies, wat betekent dat zij begeleiding en ondersteuning nodig hebben bij het ontwikkelen van vaardigheden zoals organiseren, plannen en zelfregulatie​.

Jelle Jolles: Praktische toepassingen in het klaslokaal

Jolles geeft praktische adviezen voor het toepassen van neuropsychologische inzichten in het onderwijs. Hij raadt aan om variatie in lesmethoden aan te brengen, omdat de aandachtsspanne en leerstijlen van kinderen kunnen variëren. Daarnaast pleit hij voor een focus op sociale en emotionele ontwikkeling, naast academische prestaties. Het creëren van een ondersteunende en stimulerende leeromgeving kan de ontwikkeling van zowel cognitieve als niet-cognitieve vaardigheden bevorderen​.

De toekomst van onderwijs

Volgens Jolles ligt de toekomst van onderwijs in een gepersonaliseerde benadering, waarbij rekening wordt gehouden met de unieke ontwikkelingsbehoeften van elk kind. Hij benadrukt het belang van voortdurende professionalisering van docenten, zodat zij op de hoogte blijven van de nieuwste inzichten uit de neuropsychologie en deze kunnen toepassen in hun onderwijspraktijken​.

Jelle Jolles als spreker boeken

Het boeken van Jelle Jolles als spreker biedt een unieke kans om te leren van zijn diepgaande kennis en ervaring op het gebied van breinontwikkeling en onderwijs. Zijn presentaties zijn zowel informatief als inspirerend, en bieden praktische adviezen die direct toepasbaar zijn in de onderwijspraktijk. Van het eerste contact tot de realisatie van uw evenement, streeft hij naar een efficiënt en klantgericht proces. Boek vandaag nog Jelle voor uw evenement en verrijk uw programma met zijn unieke inzichten en inspirerende verhalen!