20 jaar expertise
All-Inclusive tarieven
Binnen 24 uur offerte
Uitgebreide Support
Tevredenheidsgarantie
Gemiddelde beoordeling: 9,1
Vrijblijvende offerte
Jan Rotmans: Navigeren door transities en chaos
29 juni 2024

Jan Rotmans: Navigeren door transities en chaos

Jan Rotmans, hoogleraar transitiekunde en duurzaamheid, is een vooraanstaande figuur in de wereld van maatschappelijke veranderingen en transities. Zijn werk richt zich op de diepgaande veranderingen die nodig zijn in onze samenleving en hoe we deze kunnen navigeren. In verschillende interviews en publicaties deelt hij zijn inzichten over de complexiteit en noodzaak van transities, zowel op organisatorisch als persoonlijk niveau.

Transities en chaos

Volgens Rotmans zijn transities complexe en langdurige processen die vaak gepaard gaan met chaos en onzekerheid. In een interview met EduNext bespreekt hij hoe deze chaos juist een katalysator kan zijn voor verandering. Hij gebruikt de metafoor van de onderstroom die, hoewel onzichtbaar, de richting van de oppervlaktegolven bepaalt. Dit benadrukt het belang van onderliggende krachten en processen in tijden van verandering​​.

Jan Rotmans: Wendbaarheid en organisatorische veranderingen

In zijn werk bij het Dutch Research Institute for Transitions (DRIFT) heeft Rotmans uitgebreid onderzoek gedaan naar hoe organisaties kunnen overleven en floreren in tijden van verandering. Hij benadrukt dat niet de grootste of slimste bedrijven overleven, maar de meest wendbare. Wendbaarheid vereist een fundamentele herziening van hoe organisaties zijn gestructureerd en opereren. Hij pleit voor een horizontale, organische structuur die ruimte biedt voor experimenten en flexibiliteit​​.

De Rol van angst en vertrouwen

Rotmans benadrukt dat persoonlijke transformaties vaak worden belemmerd door angst en wantrouwen. Hij stelt dat echte verandering begint met het erkennen en overwinnen van deze angsten. Dit proces is essentieel voor het opbouwen van vertrouwen, zowel in jezelf als in anderen. Hij beschrijft hoe het omarmen van weerstand een cruciale stap is in elke transitie, en hoe deze weerstand kan worden omgezet in positieve energie en vooruitgang​.

De zorg en duurzaamheid

In een interview met Gezondheid.nl bespreekt Rotmans de parallellen tussen de zorgsector en duurzaamheid. Hij bekritiseert de huidige focus op efficiëntie en rendement en pleit voor een zorgsysteem dat meer in lijn is met natuurlijke systemen: veerkrachtig, divers en crisisbestendig. Hij gelooft dat de zorg meer gericht moet zijn op preventie en het welzijn van de mens als geheel, niet alleen op ziektebestrijding​​.

Jan Rotmans als spreker boeken

Het boeken van Jan Rotmans als spreker biedt een unieke kans om geïnspireerd te worden door zijn diepgaande kennis en ervaring op het gebied van transities en duurzaamheid. Zijn presentaties zijn zowel informatief als motiverend, en bieden praktische inzichten die direct toepasbaar zijn in diverse sectoren. Van het eerste contact tot de realisatie van uw evenement, streeft hij naar een efficiënt en klantgericht proces. Boek vandaag nog Jan Rotmans voor uw evenement en verrijk uw programma met zijn unieke inzichten en inspirerende verhalen!