20 jaar expertise
All-Inclusive tarieven
Binnen 24 uur offerte
Uitgebreide Support
Tevredenheidsgarantie
Gemiddelde beoordeling: 9,1
Vrijblijvende offerte
Jan Rotmans: De menselijke kant van transities
3 juni 2024

Jan Rotmans: De menselijke kant van transities

Jan Rotmans, hoogleraar transities en duurzaamheid, heeft zijn carrière gewijd aan het begrijpen en begeleiden van fundamentele veranderingen in de samenleving. In recente interviews heeft hij zijn visie gedeeld over de noodzaak van persoonlijke en maatschappelijke transformatie, en hoe deze met elkaar verweven zijn.

Transities beginnen bij jezelf

Volgens Rotmans moeten mensen die echt willen veranderen, de verandering in zichzelf zoeken in plaats van in regels en procedures. Hij stelt dat het overwinnen van angst een cruciale stap is in persoonlijke transformatie. Angst erkennen lijkt misschien een zwaktebod, maar volgens Rotmans is het veel zwakker om deze angst te ontkennen. Zodra je je angst herkent, kun je die omzetten in positieve energie en daadwerkelijke stappen zetten naar verandering​.

Jan Rotmans over de rol van vertrouwen

Een belangrijk aspect van transities, zowel persoonlijk als organisatorisch, is het opbouwen van vertrouwen. Rotmans benadrukt dat wantrouwen vaak diepgeworteld is in organisaties, wat veranderingen kan belemmeren. Het creëren van een veilige omgeving waarin mensen durven te vertrouwen op zichzelf en anderen is essentieel voor het succesvol doorvoeren van transities. Dit geldt niet alleen voor bedrijven, maar ook voor bredere maatschappelijke structuren​.

Van crisis naar transitie

Rotmans bespreekt ook hoe crises vaak de katalysator zijn voor zowel persoonlijke als systeemveranderingen. Hij heeft veel mensen ontmoet die door heftige gebeurtenissen in hun leven intrinsiek zijn veranderd. Deze kantelpunten maken mensen bewust van de noodzaak om te veranderen en versnellen het proces van transitie. Net zoals systemen een crisis nodig hebben om te veranderen, hebben individuen vaak ook een persoonlijk kantelpunt nodig om echt in beweging te komen​.

De sleutel tot duurzame transformatie

In zijn werk reikt Rotmans verschillende sleutels aan voor het succesvol navigeren door transities. Hij adviseert om de tijd te nemen, een diep en smal draagvlak te creëren, een duidelijke veranderstrategie te ontwikkelen, experimenteerruimte te bieden en een veilige omgeving te scheppen. Deze elementen zijn essentieel om zowel persoonlijke als organisatorische veranderingen duurzaam te maken​.

Jan Rotmans als spreker boeken

Het boeken van Jan Rotmans als spreker garandeert een inspirerende en verhelderende ervaring, volledig afgestemd op uw behoeften. Vanaf het eerste contact tot aan zijn optreden zorgen we voor een efficiënt en klantgericht proces. Jan’s toegewijde team biedt uitgebreide ondersteuning voor, tijdens en na uw evenement, zodat uw samenwerking met Jan Rotmans aan onze hoge tevredenheidseisen voldoet. Boek vandaag nog Jan Rotmans voor uw evenement en verrijk uw programma met een inspirerende toevoeging!