20 jaar expertise
All-Inclusive tarieven
Binnen 24 uur offerte
Uitgebreide Support
Tevredenheidsgarantie
Gemiddelde beoordeling: 9,1
Vrijblijvende offerte
Bob de Wit: Society 4.0 is een nieuwe maatschappijvorm
27 juni 2024

Bob de Wit: Society 4.0 is een nieuwe maatschappijvorm

Bob de Wit, hoogleraar Strategisch Leiderschap aan de Nyenrode Business Universiteit, heeft in zijn boek Society 4.0 – Resolving Eight Key Issues to Build a Citizens Society een visie gepresenteerd voor een nieuwe maatschappijvorm die hij ‘Society 4.0’ noemt. In diverse interviews en artikelen legt hij uit hoe deze visie kan bijdragen aan een betere toekomst voor ons allemaal.

De basis van Society 4.0

De Wit stelt dat we op de drempel staan van een nieuwe maatschappelijke revolutie, aangedreven door snelle technologische vooruitgang. In plaats van een samenleving die wordt gedomineerd door een kleine elite, pleit hij voor een ‘burgermaatschappij’ waarin de voordelen van globalisering en lokalisering worden gecombineerd. Dit concept, dat hij ‘glokale’ samenleving noemt, streeft naar een meer evenwichtige en rechtvaardige verdeling van middelen en kansen​.

De acht sleutelkwesties

In zijn boek identificeert De Wit acht kernvraagstukken die moeten worden aangepakt om deze nieuwe maatschappij te realiseren. Deze kwesties variëren van technologische ontwikkeling en economische herstructurering tot milieu- en sociale rechtvaardigheid. Door deze uitdagingen aan te pakken, hoopt De Wit een raamwerk te bieden voor een duurzame en inclusieve toekomst​.

Bob de Wit: De rol van technologie

Een belangrijk thema in De Wits visie is de rol van technologie. Hij benadrukt dat technologische innovaties zowel kansen als risico’s met zich meebrengen. Terwijl nieuwe technologieën zoals kunstmatige intelligentie en blockchain enorme voordelen kunnen bieden, waarschuwt De Wit ook voor de potentiële negatieve effecten, zoals privacyproblemen en de concentratie van macht in de handen van enkelen. Hij roept op tot een verantwoord gebruik van technologie, waarbij de belangen van de samenleving als geheel centraal staan​​.

Lokale en globale balans

De Wit benadrukt de noodzaak van een balans tussen lokale en globale initiatieven. Hij gelooft dat door lokale gemeenschappen te versterken en hen in staat te stellen samen te werken met globale netwerken, een veerkrachtigere en rechtvaardigere samenleving kan worden opgebouwd. Dit idee van ‘glokalisering’ is een kerncomponent van zijn visie voor Society 4.0​.

Bob de Wit als spreker boeken

Het boeken van Bob de Wit als spreker biedt een unieke kans om geïnspireerd te worden door zijn diepgaande inzichten en innovatieve ideeën over de toekomst van onze samenleving. Zijn presentaties zijn niet alleen informatief, maar ook motiverend en praktisch toepasbaar. Boek Bob vandaag nog voor uw evenement en verrijk uw programma met zijn waardevolle inzichten en inspirerende visie op Society 4.0.