20 jaar expertise
All-Inclusive tarieven
Binnen 24 uur offerte
Uitgebreide Support
Tevredenheidsgarantie
Gemiddelde beoordeling: 9,1
Vrijblijvende offerte
Barbara Baarsma: Duurzaamheid in de financiële sector
26 juni 2024

Barbara Baarsma: Duurzaamheid in de financiële sector

Barbara Baarsma, CEO van Rabo Carbon Bank, speelt een cruciale rol in de ontwikkeling en promotie van koolstoflandbouw als middel om klimaatverandering te bestrijden. Koolstoflandbouw is een innovatieve aanpak waarbij koolstof in de bodem wordt vastgelegd door middel van regeneratieve landbouwpraktijken zoals minder ploegen, wisselbouw en het planten van dekgewassen. Deze methoden helpen de bodem gezonder te maken, wat niet alleen leidt tot hogere gewasopbrengsten, maar ook bijdraagt aan biodiversiteit en waterbeheer​.

Drievoudige dividend van koolstoflandbouw

Baarsma spreekt vaak over het ‘drievoudige dividend’ van koolstoflandbouw. Ten eerste leidt gezondere bodem tot hogere landbouwproductiviteit en betere voedselvoorziening. Ten tweede zijn er tal van co-voordelen zoals verbeterde biodiversiteit en weerbaarheid tegen extreem weer. Ten derde helpt koolstoflandbouw om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen door koolstof vast te leggen in de bodem en de algehele ecologische voetafdruk van de landbouw te verkleinen​.

Barbara Baarsma over innovatie en regelgeving

Een van de uitdagingen die Baarsma benoemt, is de noodzaak van voortdurende innovatie en de ontwikkeling van duidelijke regels voor de koolstofmarkt. Tijdens de COP26 klimaatconferentie werd een belangrijk deel van de regelgeving voor de wereldwijde handel in koolstofcompensaties vastgesteld, wat een positieve impuls gaf aan de markt voor koolstofkredieten. Baarsma benadrukt dat hogere prijzen voor koolstofkredieten essentieel zijn om de kwaliteit van de projecten te waarborgen en significante klimaatvoordelen te realiseren​.

Projecten en samenwerkingen

Onder leiding van Baarsma heeft de Rabo Carbon Bank diverse projecten gelanceerd, waaronder een agroforestry-initiatief in Afrika en bodemsequestratieprojecten in Nederland. Deze projecten helpen boeren om duurzamer te werken en tegelijkertijd extra inkomsten te genereren door koolstofkredieten te verkopen aan bedrijven die hun emissies willen compenseren. De bank werkt samen met partners zoals Microsoft om met behulp van satelliet- en andere data de voortgang van deze projecten te monitoren en fraude te voorkomen​.

Barbara Baarsma als spreker boeken

Het boeken van Barbara Baarsma als spreker biedt een unieke kans om geïnspireerd te worden door haar inzichten over duurzaamheid, innovatie en de rol van de financiële sector in de strijd tegen klimaatverandering. Haar presentaties zijn zowel informatief als motiverend, en bieden waardevolle lessen die direct toepasbaar zijn in verschillende sectoren. Van het eerste contact tot de realisatie van uw evenement, streven wij naar een efficiënt en klantgericht proces. Boek vandaag nog Barbara voor uw evenement en verrijk uw programma met haar unieke inzichten en inspirerende verhalen!